Ga naar hoofdinhoud

Schilderen met een graafmachine


Dat je met een graafmachine meer kunt dan alleen graven en ander grondverzet, bewees afgelopen weekend een Takeuchi TB 1140 rupsgraafmachine op het terrein van Verhoeven in Leende. Onder leiding de kunstenaars Jean-Paul Marsman en Selwyn Senatori hanteerde dit bouwmaterieel voor één keer het penseel.

Het kunstspektakel was bedacht in samenwerking met Holland Art Gallery (HAG) in Eindhoven. Bij HAG zijn de twee kunstenaars aangesloten. Verhoeven recruteerde machinist Mark van Esser van de firma Couwenbergh in Thorn, die zijn vak uitzonderlijk goed verstaat. Artistiek aangestuurd door Marsman en Senatori schilderde hij met een kwast die vastzat aan een draai/kantelbare Steelwrist tiltrotator twee kunstwerken van 2,5 bij 2,5 vierkante meter. De doeken worden later geveild voor een goed doel.

 

(Lees verder onder de foto)

 

graafmachine 

 

Met de kunstdemonstratie wilde Verhoeven laten zien dat werken met een geavanceerde moderne grondverzetmachine veel méér is dan enkel lomp graafwerk, wat vaak wordt gedacht. In tegendeel. In de praktijk komt grondverzet steeds vaker, net als bij kunst in veel gevallen, neer op precisie. Een krachtpatser van een machine, als vervanger van de mens – in dit geval de hand van twee kunstenaars – kan en moet ook heel subtiel te werk kunnen gaan.

 

Jason Sanders van Verhoeven: "De Takeuchi TB 1140 waarmee machinist en kunstenaars aan de slag ging is het vlaggenschip onder de Takeuchi graafmachines. Hij weegt 14.230 kilo; de arm reikt 8,57 meter ver. De maximale graafkracht bedraagt 100 kN (kiloNewton), omgerekend is dat maar liefst 10.000 kilo. Toch is deze machine, mits bestuurd door een vakman-machinist, in staat om op één centimeter nauwkeurig te werken. Dat moet ook wel, want landcsaping en funderingen zijn tegenwoordig een precisiewerk, ook ingegeven door kostenoverwegingen. Hoe minder bakjes er hoeven te worden geschept, des te efficiënter en concurrerender er kan worden gewerkt. Zo is de TB 1140 uitgerust met GPS-techniek van MCS. De machinist weet via de satelliet waar exact de machine zich op het werkveld bevindt."

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


De Bouwpraktijk opent vestiging in Barendrecht

Puts nieuwe topman van OTTO Work Force

Bijna tweederde ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Bijna 130.000 bestelauto’s geregistreerd in 2024

Per 1 januari wijzigingen in kleineondernemers-regeling


Naar archief >