Na eerdere biobased initiatieven van diverse merken was het lang wachten wat de S’en (Sigma en Sikkens) zouden gaan doen. Het is Sigma Coatings die nu Sigma Air Pure introduceert: een biobased muurverf die de binnenlucht zuivert.
Zoals Sigma het zelf formuleert: vanaf het moment van aanbrengen filtert de Air Purifying Technology van Sigma 70% van de schadelijke formaldehyde uit de binnenlucht en zorgt zo gedurende meerdere jaren voor een beter klimaat in huis, op kantoor of op school, 45% biobased.
Sigma Air Pure is in staat de formaldehydemoleculen uit de lucht te filteren en te neutraliseren. Afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte en de aanwezige concentratie formaldehyde, zorgt de Air Purifying Technology gedurende meerdere jaren voor een aanzienlijke reductie.
Sigma Air Pure is volgens Sigma Coatings niet alleen beter voor een schoner binnenklimaat op microniveau, ook op macroniveau levert het een positieve bijdrage aan het klimaat. Het DSM bindmiddel Decovery® dat gemaakt wordt van hernieuwbare bronnen zoals zaden en planten, vormt de basis voor Sigma Air Pure. Deze natuurlijke materialen vervangen een groot deel van de fossiele ingrediënten die traditioneel het bindmiddel vormen van verf, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en prestaties.
Samen met PPG hebben de technologen van DSM, Decovery® zo samengesteld dat het aan de specifieke behoeften voldoet die PPG voor ogen heeft voor Sigma Air Pure. Decovery® ondersteunt en versterkt als duurzaam en plantaardig bindmiddel de kwaliteiten van Sigma Air Pure. Door fossiele grondstoffen te vervangen met natuurlijke grondstoffen wordt de verf- en bouwindustrie steeds duurzamer. Maar ook de verpakking van Sigma Air Pure draagt haar steentje bij en is gemaakt van 100% gerecyclede materialen.
Dit zou het goed doen in met name het verre oosten waar spaanplaat en MDF grootschalig worden ingezet. Deze technologie is daar dan ook al in 2014 door Valspar geïntroduceerd, zij het niet in (deels) biobased verven. Overigens gelden in Nederland al heel scherpe (KOMO) normen voor formaldehyde uit spaanplaat en MDF. Een goed initiatief blijft het zeker, want er zijn nog veel meer bronnen van formaldehyde, zoals tabaksrook en open haard.
Ik ben persoonlijk ook wel benieuwd naar de biobased bron van het bindmiddel. Planten en zaden lijken mij persoonlijk nogal in conflict met de voedselketen en ik weet niet of we dat zouden moeten willen. Desondanks een goede ontwikkeling dat ook de groteren biobased durven te voeren.
Beste Jeroen,
Als je verder gaat zoeken naar Decovery (en ik heb daar de tijd voor) dan blijkt dat de biobased bron biomassa is die voor de mens niet in de voedselketen passen. Voorbeeld mais: de mens eet de maiskorrels, maar in de kolf en de plant zit ook biomassa. En die wordt gebruikt bij Decovery® om één van de grondstoffen te leveren. Zie als illustratie het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=EsozREJUxjw .
Bio- based…. maar er zitten wel 2 soorten isothiazolinonen in die allebei contact allergenen zijn. Het vermindert formaldehyde ( geweldig!) maar mogelijk zorgt het voor andere allergische reacties ?
Isothiazolinonen zijn onlosmakelijk verbonden aan waterverdunbare verf. Doe je weinig aan, behalve met oplosmiddelgebaseerde verf schilderen. Heeft uit SHE overwegingen sowieso mijn voorkeur.
…. en ik heb nog even op Internet gekeken. Hetzelfde mechanisme wat formaldehyde onschadelijk maakt (fotokatalytische degradatie, meteen weer vergeten dat vakjargon) zal waarschijnlijk ook de isothiazolinonen afbreken. En dat is niet erg want isothiazolinonen zijn bedoeld voor in-can preservering van waterverdunbare verf. Niet voor bescherming na het schilderen.