Werken met 2k pu-verf moet veiliger. Vooral vanwege de diisocyanaten die ze bevatten. Op Europees niveau worden maatregelen voorbereid die er voor zorgen dat mensen die werken met producten die diisocyanaten bevatten zich beter beschermen en getraind worden. Diisocyanaten zijn onmisbaar als harder van alle pu-verven.
Naast in polyurethan (pu) verven en coatings worden diisocyanaten in een zeer groot aantal andere producten toegepast, zoals in vloercoatings, parketlakken, foams, lijmen en kitten, in veel verschillende branches. Het aantal werknemers dat in Europa met de stof in aanraking komt wordt op miljoenen personen geschat.
Harder noodzakelijk in 2k pu-lak
De diisocyanaten zitten in de harder die op locatie aan de polyolen worden toegevoegd waarna de verf gekwast, gerold of gespoten kan worden. Het aandeel diisocyanaat in de verf is dan tussen de 10 en de 25 procent. Op Europees niveau wordt nu gesproken over maatregelen voor stoffen die tenminste 0,1 procent van de stof bevatten.
Astma als gevolg van diisocyanaten
Diisocyanaten hebben vooral, wanneer ze worden ingeademd of door huidcontact het lichaam binnendringen, effect op het immuunsysteem en de luchtwegen. In Duitsland zijn zo’n dertig gevallen van astma onomstotelijk veroorzaakt door blootstelling aan de stof.
Werknemer moet zich goed beschermen
Aangezien de stof onontbeerlijk wordt geacht voor sterke en krasvaste beschermingslagen, zoals bij verf, en andere toepassingen, wordt hij niet verboden, maar dienen werknemers zichzelf zeer goed te beschermen bij de verwerking. Daarbij is het verspuiten van 2k-producten gevaarlijker dan kwasten of rollen, maar in beide gevallen dient de werknemer zich van top tot teen te beschermen en een luchtzuiveringsmasker te dragen, een mondkapje is niet voldoende.
Chefs en ‘bystanders’ ook op training
Nieuw aan de regeling rond diisocyanaten, die door Duitsland aan de Europese Commissie wordt voorgesteld, is dat alle werknemers die met producten die de stof bevatten ook getraind moeten worden. En niet alleen de werknemers, maar ook hun directe chefs, collega’s die met de producten in aanraking komen, zoals chauffeurs en bovendien ook zogenaamde ‘bystanders’, mensen die in de buurt komen.
Risico bij ‘gewone’ 2K PU-verf
In de praktijk zou het betekenen dat de bewoners van het huis waar de schilder bezig is om de garagedeur te schilderen met een krasvaste 2k pu-lak, in een witte overal en met een gelaatsmasker op, maar beter uit de buurt kunnen blijven, of anders een training over diisocyanaten zouden moeten ontvangen.
Consultatieronde kan nog invloed hebben
De voorstellen zijn inmiddels de Europese risico-analyse-commissie gepasseerd zonder dat enige instantie er fundamenteel bezwaar tegen heeft aangetekend. Er volgt nog een consultatie door een commissie die het voorstel toetst op sociaal-economische aspecten. Daarna zal het voorstel aan de Europese Commissie worden aangeboden. De invoeringstermijn is vijf jaar.
Kritiek: geen training invullen
Critici van de maatregel hebben vooral bezwaren tegen de verplichte scholing die ‘van boven af’ wordt vastgesteld voor miljoenen werknemers, die bovendien elke vier jaar herhaald zou moeten worden. De regelgeving bepaalt de inhoud van de training, die sterk chemisch-technisch van aard is, terwijl veel werknemers meer gebaat zouden zijn bij onderricht in het werken met risicovolle chemische stoffen in het algemeen. De kans dat vergelijkbare trainingen verplicht worden gesteld voor andere chemicaliën, zoals epoxies, is reëel. Dat zou voor veel verwarring, veel verlies aan werkuren ten behoeve van training, veel administratiekosten en niet voor een veiliger werksituatie kunnen leiden.
Mag toch hopen dat deze soep niet zo heet wordt gegeten. Bij spuiten kan ik het me wel voorstellen, maar bij aanbrengen met de kwast lijkt het me nogal overdreven.