Straalgrit-leverancier Eurogrit in Papendrecht is een terugroep-actie begonnen. In het smeltslak-grit is zogenaamde ‘witte asbest’ aangetroffen. De gritleverancier overlegt met OnderhoudNL en het ministerie over verdere stappen.
Eurogrit meldt zelf dat een onafhankelijk en erkend onderzoeksbureau constateerde dat er asbestvezels van het type chrysotiel (‘witte asbest’) kunnen voorkomen in Eurogrit straalmiddel smeltslak (aluminium silicaat).
Gezondheidsrisico’s
Tot nu toe is de aangetroffen concentratie van dit asbest onder de 100 mg/kg droge stof, een grens die is vastgelegd in het Productenbesluit asbest en het Arbeidsomstandighedenbesluit. De aangetroffen hoeveelheden zijn dermate klein, meldt Eurogrit, dat het product zelf geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar bij langdurige onbeschermde blootstelling tijdens het gebruik kunnen verhoogde gezondheidsrisico’s niet worden uitgesloten.
Niet gebruiken
Het smeltslak is voornamelijk geleverd aan professionele industriële verwerkers zoals straalbedrijven. Eurogrit heeft hen geïnformeerd en hen verzocht het product niet meer te gebruiken of door te leveren. Daarnaast is ook een beperkte hoeveelheid geleverd aan bouwcenters, verhuurbedrijven en via de fabriek in Dordrecht aan individuele consumenten. De producten voor consumenten zijn geleverd in bruine papieren zakken van 25 kilo en met op de verpakking de aanduiding in blauw: Abrasive ISO 11126N/CS/G
Consumenten wordt gewaarschuwd de smeltslak niet te gebruiken. Gesloten verpakkingen dienen gesloten te blijven en geopende verpakkingen dienen te worden verpakt in een plastic vuilniszak. Getroffenen kunnen contact opnemen met het bedrijf.
OnderhoudNL
Ondernemersorganisatie OnderhoudNL laat weten actie ondernomen te hebben omdat meerdere metaalconserveringsbedrijven met dit probleem te maken (kunnen) hebben en het probleem zich landelijk voordoet. Zo is er allereerst juridisch advies opgesteld om de aangesloten bedrijven te ondersteunen in hun positie als werkgever en opdrachtnemer.
Verder is er overleg geweest tussen OnderhoudNL en producent Eurogrit. Daarbij zegt OnderhoudNL aangedrongen te hebben op ‘structurering en facilitering vanuit Eurogrit zelf om nadere analyses op locaties uit te voeren’ ten behoeve van haar leden.
Ook heeft de ondernemersorganisatie contact opgenomen met de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) in verband met de blootstellingsbeoordeling, want er is onduidelijkheid over de norm hiervoor. De Inspectie SZW hoopt zeer snel met een standpunt en advies te komen over deze zaak.
Ook wij als professioneel bedrijf zijn getroffen op verschillende locaties. Een scheepswerf,parkeergarage, metrostations, en industriële bedrijven.
Ligt het werk bij jullie nu stil, Bijker? En wat zien jullie als oplossing?
Men kan zich afvragen hoe het gesteld is bij andere smeltslak gritleveranciers?
Is het niet raadzaam om hier ook eens langs te gaan?
Omdat smeltslak grit geen licht materiaal is (sm 2,4-2,7) stop je open zakken
niet zomaar in een slappe plastic (PE) vuilniszak.
Het grit zou afkomstig zijn uit Oekraïne, daar staat witte asbest niet op de lijst van gevaarlijke stoffen.