Ga naar hoofdinhoud

Verf op ‘De Stip’ laat snel los


Waarschijnlijk is er sprake van een hechtingsprobleem, want de verf op kunstwerk De Stip in Emmen bladdert veel sneller af dan verwacht. De voormalige gasbol, geschilderd in 2010 door de Toyisme Kunstbeweging, is alweer toe aan een tweede nieuwe verfbeurt. Dat meldt RTV Drenthe.

De Stip in Emmen. Foto: Google Street View

Op de website van de omroep neemt schilder Erwin Baas De Stip onder de loep. ‘Je ziet hier en daar de oude kleur weer tevoorschijn komen’, zegt hij. ‘Er is wel onderhoud nodig.’ De Stip verbeeldt het verleden, heden en de toekomst van energie(winning). Er zijn achttien heldere en contrasterende kleuren gebruikt voor de schildering, aangebracht in vijf lagen op een oppervlak van 1.250 vierkante meter.

Wie een eventuele nieuwe schilderbeurt voor zijn rekening moet nemen en wie dat betaalt, is ongewist. Toyisme Kunstbeweging heeft Emmen ingeruild voor Eelde en bestuurslid Jan Hulsegge van Living Industry, eigenaar van het kunstwerk, wijst onder meer naar de gemeente Emmen. Die zegt het object niet in eigendom te hebben en daarom niet voor de onderhoudskosten op te draaien.

In 2015 deden zich ook al verfonthechtingsproblemen op De Stip voor. Zie een eerder bericht hierover.

Vuurtoren

Ook een ander iconisch gebouw in Nederland is toe aan vers schilderwerk: vuurtoren Lange Jaap in Den Helder. Rijkswaterstaat gaat echter eerst onderzoeken of de huidige verflaag van Lange Jaap chroom-6 bevat. De opknapbeurt kan daardoor pas in 2021 worden uitgevoerd.

2 reacties op “Verf op ‘De Stip’ laat snel los

  • Klaas de Wit

    Zou mijn niet verbazen. In 1994 maakte de Helderse courant van 17 feb. 1994 al melding dat de grote verfbeurt Lange Jaap wordt schilder ‘beetje fataal’.
    Vervolgens verschenen er in Kunststof & Rubber 1994 nr. 5, Verfkroniek 1994 nr. 4 en Oppervlaktetechnieken 1994 nr. 5 over het geweldige product dat de firma Bolidt met hun oplosmiddelvrije Bolicoat PU/LP 10488 hebben aangebracht in een laagdikte van 300 tot 350 micron. Bij het conserveren als volgt te werk gegaan: Eerst werden de thermisch verzinkte stalen onderdelen en de gietijzeren constructiedelen licht aangestraald resp. tot de norm Sa 21/2. Vervolgens is een laag PU-primer aangebracht in een droge laagdikte van 35 tot 40 micron.
    Destijds zei dhr. Korpershoek van DGSM: “Het moet maar eens radicaal aangepakt, zodat een periode van tien jaar overbrugt kan worden.” De tien jaar is ruimschoots gehaald, alleen is niet bekend wanneer de eerste roestproblemen zich nadien weer vertoonden.

  • Frans Liebregts

    Vaak is de kleurvastheid van de pigmenten niet bekend bij de aplicatie. Daardoor komt men later voor verrassingen te staan. Als je duurzaam wilt schilderen bepaal dan eerst de sterke kleuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Brouwer in directie Lenferink Vastgoedonderhoud

Onderhoudssubsidie-loket rijksmonumenten opent weer

Sik-locomotor Aalsmeer gaat paasbest de kerst in

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Recordbedrag naar woningonderhoud


Naar archief >