Tijdens Het Nationale Arbeidsmarktdebat op 7 november heeft de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) de eerste exemplaren van de vernieuwde Flexpocket uitgereikt aan een aantal kamerleden.
De Flexpocket is een uitgave met feiten en cijfers over negen flexibele vormen van arbeid en dienstverlening. Omdat met de verkiezingen in het vizier de discussie over vast en flex weer op zal laaien vindt de ABU het belangrijk dat deze discussie wordt gevoerd op basis van feiten. De Flexpocket voorziet hierin.
Onderwerpen
Naast onderwerpen zoals oproepcontracten, payrolling, zzp, contracting, uitzendwerk en tijdelijke contracten die in de voorgaande versies van de Flexpocket waren opgenomen, is deze versie uitgebreid met detachering, werving en selectie en van-werk-naar-werkbemiddeling.
Welke rechten hebben werknemers, wat zijn de voordelen en nadelen voor werknemers en werkgevers van deze vormen van flexibele arbeidsrelaties en dienstverlening? Welke betekenis hebben ze voor de arbeidsmarkt? De antwoorden op die vragen zijn terug te vinden in de Flexpocket.
Wereld van werk verandert
De wereld van werk verandert in rap tempo. Digitalisering, robotisering, globalisering hebben grote impact op bedrijven en daarmee ook op de organisatie van werk. In de nieuwe editie van de Flexpocket laten acht frisse denkers, ieder vanuit zijn/haar eigen expertise, hun licht hierover schijnen. Het resultaat: acht columns met prikkelende ideeën, bedoeld om de discussie te voeden en vooral verder te brengen.
Flexpocket digitaal/papier
De Flexpocket is digitaal toegankelijk op www.abu.nl/flexpocket en in gedrukte vorm verkrijgbaar bij de ABU. Geïnteresseerden kunnen een papieren versie bestellen via e-mail: communicatie@abu.nl.
Foto:
Overhandiging van de Flexpocket aan, v.l.n.r., Pieter Heerma (CDA), Bas van ‘ Wout (VVD), Paul Ulenbelt (SP), Linda Voortman (GroenLinks), John Kerstens (PvdA) en Wouter Koolmees (D66) door Jurriën Koops (directeur ABU) in het midden.