Wanneer mensen in zware beroepen alsnog eerder met pensioen zouden kunnen of mogen gaan, kost dat de overheid minder dan het aanvankelijk werd ingeschat. Dat is een van de conclusies uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De beslissing om hier gehoor aan te geven is aan de politiek.
De beroepen die in het onderzoek worden genoemd zijn vaak bouw gerelateerd. Met naam en toenaam worden vooral beroepen uit de afbouwsector genoemd zoals stukadoors, vloerleggers en werknemers uit de steenhouwersbranche en dakdekkerssector. Ook de het bouwbedrijf noemt het onderzoek specifiek waaronder schilders.
Aan bijvoorbeeld dakdekkers en schilders die drie jaar eerder stoppen met werken zou de overheid jaarlijks 125 miljoen euro moeten uitkeren aan extra AOW-uitkeringen en extra pensioenkosten. Als diezelfde mensen vijf jaar eerder stoppen met werken, loopt dat bedrag op tot 200 miljoen euro per jaar.
Het EIB concludeert dat een groot deel van deze kosten in mindering kan worden gebracht van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die de overheid bij uitval voor haar rekening had moeten nemen.
Alleszins fair lijken de uitkomsten van het onderzoek omdat mensen met zware beroepen minder van het huidige pensioenstelsel kunnen genieten dan de gemiddelde Nederlander. Mensen met ware beroepen zijn gemiddeld lager opgeleid en beginnen gemiddeld 2 ½ jaar eerder meer werken. Ook leven ze gemiddeld drie jaar korter.
In een reactie laat FNV Bouwen & Wonen weten blij te zijn met de uitkomst van het EIB-onderzoek naar de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken voor mensen die werken in zware beroepen. ‘Hier hebben we wat aan’, zegt Peter Roos, bestuurder FNV Bouwen & Wonen. Hij roept de politiek op om nu eens werk te maken van eerder stoppen met werken voor zware beroepen. ‘Kijk, het kan, het is gerechtvaardigd, doe het dan ook!’
Het is vervolgens aan de politiek om praktische conclusies uit het onderzoek te trekken. Partijen als GroenLinks en de PvdA zijn wel gecharmeerd van een regeling om vervroegd uittreden mogelijk te maken. Het is met name de VVD die in algemeenheid mensen langer wil laten doorwerken door ze om te scholen naar minder zwaar werk.
Vervroegd uittreden prima voor mensen met lichamelijk zwaar werk door slijtage van lichaam te beperken en niet door laten werken wat uiteindelijk resulteerd naar medische zorg wat uiteindelijk ook kosten zijn voor de overheid die we uiteindelijk zelf betalen men wilt uiteindelijk toch ook op oudere leeftijd nog kunnen genieten van het leven
Ervroegd uittreden zo meteen weer terug moeten komen!! Er zijn nog genoeg jeugdwerkelozen !!! Omscholen is het voor de meeste vannde oudere werknemers te laat . Daar komt bij dat er nog steeds geen oudere werknemers gemakkelijk een baan kunnen vinden laat staan na omscholing ,dan hebben ze buiten hun leeftijd ook nog eens geen ervaring . Gaat dan nooit lukken zonder vette subsidiepotten die dan beter aan vervroegd uittreden gespendeerd kan worden wie zit er te wachten op omgeschoold versleten ouderen??