Ga naar hoofdinhoud

Zestien euro per uur? ‘Een lachertje’


Het minimumtarief voor zzp’ers – 16 euro per uur – dat vanaf 2021 moet gelden, levert de nodige consternatie op. Vakbonden en ondernemersverenigingen zijn bang dat het bedrag een norm wordt, viel afgelopen weekend te lezen in NRC Handelsblad.

Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, zegt in het artikel: ‘In de vorige crisis hebben we meegemaakt dat bouwers alleen nog aan opdrachten kwamen als ze die voor 16 of 18 euro per uur aannamen.’ Hij is bang dat 16 euro in de volgende crisis een bedrag wordt waarachter opdrachtgevers zich verschuilen. ‘Dat het voor bedrijven gemakkelijker wordt om te zeggen: “dit is het wettelijk minimum, dat is een redelijk bedrag, je doet het er maar mee.”’ Terwijl dat tarief tijdens de vorige crisis het absolute minimum bleek, schrijft NRC.

Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw is kritisch op het kabinetsvoorstel

Arend van Wijngaarden, voorzitter van vakbond CNV, stelt zelfs dat het minimumtarief in tijden van crisis een verdienmodel kan zijn. Bedrijven kunnen zzp’ers voor zestien euro per uur inhuren, zonder aan ze vast te zitten en zonder werknemerspremies te hoeven betalen.

Schilder Arend Schuiling (62) stelt in het artikel dat 16 euro per uur voor hem “een lachertje” is. ‘Dan kan ik mezelf geen loon meer uitkeren’, zegt de Amsterdammer, die opsomt wat hij in de loop der jaren aan kosten heeft gehad: drie schuurmachines, een houtvochtmeter, kleurenmeter, spuitinstallatie, werkkleding, bedrijfsbusje, kwasten en andere schildersbenodigdheden. Daarnaast telkens nieuw schuurpapier en uiteraard goede verf. ‘En dat kost een hoop’, aldus Schuiling.

Broodfonds

Hij is maandelijks ook nog eens 150 en 125 euro kwijt aan respectievelijk een broodfonds en een verplicht pensioenfonds. Zijn bedrijfsauto, inclusief diesel, kost hem 7.000 euro per jaar. Dan heeft hij als schilder ook nog eens nadrukkelijk met weersomstandigheden te maken, waardoor hij soms niet aan het werk kan. Al met al moet Schuiling 48 euro per uur rekenen om uit de kosten te komen en genoeg over te houden om van te leven.

Koolmees: ‘Minimumtarief geen voorbeeldtarief’

Het kabinet wil met 16 euro per uur als minimum armoede onder zzp’ers bestrijden. Vooral bij zelfstandigen in de bouw, die hogere kosten hebben dan de gemiddelde zzp’er, is het de vraag of dat bedrag voldoende is. Minister Koolmees stelt dat het minimumtarief niet is bedoeld als voorbeeldtarief voor álle eenpitters. Het doel van de wet is dat zzp’er die nu in armoede leven, voortaan minimaal 16 euro per uur kunnen opeisen. Dat kunnen ze doen via het civiel recht, maar het is ook de bedoeling dat Inspectie SZW uurtarieven gaat controleren.

4 reacties op “Zestien euro per uur? ‘Een lachertje’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

FinancieringsGids moet ondernemer ondersteunen

Handhaving schijn-zzp: eerste jaar geen boetes

‘Ondernemers hebben behoefte aan nieuwe financieringsbronnen’

Verplichte AOV voor zzp’ers in de herkansing


Naar archief >