Ga naar hoofdinhoud

Ziekteverzuim bouw in 2006 gedaald


Bij deze gunstige ontwikkeling moet bedacht worden dat het verzuim in 2006 (en in voorgaande jaren) berekend is volgens de doorbetalingsregeling die vóór 2006 van kracht was. Deze hield in dat een werkgever de beloning van een zieke werknemer maximaal één jaar moest doorbetalen.
Vanaf 2006 bedraagt de maximale doorbetalingperiode twee jaar. Het verzuim waarvoor de werkgevers in de bouw in 2006 de beloning moeten doorbetalen, is met 5,2 procent dan ook 0,6 procent hoger dan het hiervoor vermelde verzuimpercentage van 4,6. Voor de werkgevers is er van 2005 op 2006 dan ook sprake van een toename van het verzuim.

Rugklachten
Bij het bouwplaatspersoneel hebben rugklachten een relatief hoog aandeel in het verzuim. Hieruit blijkt de fysieke belasting waaraan deze werknemers blootstaan. Het verzuimpercentage ligt in 2006 in de b&u-sector op een hoger niveau dan in de gww-sector.

De afbouwbedrijven hebben in 2006 een hoger verzuimpercentage dan gemiddeld; ook is bij deze bedrijven de meldingsfrequentie relatief hoog. In grote lijnen geldt dat de meldingsfrequentie oploopt naar mate de grootte van het bedrijf toeneemt. Het verzuimpercentage neemt juist af met de grootte van het bedrijf.

Bron: Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Woningtrends 2025: meer isolatieglas, minder schilderwerk

Goudhaantje heeft nieuwe ambassadeur

Vier miljoen voor onderhoud Brabantse rijksmonumenten

Altrex wint Fitting Award voor duurzaamheid op BouwBeurs

PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035


Naar archief >