Ga naar hoofdinhoud

Zzp’er verovert de bouw


In twee jaar tijd is  het aantal zzp’ers (Zelfstandigen Zonder
Personeel)  in de Nederlandse bouwsector met maar liefst 31% gestegen.

Op dit moment zijn 69.050 zzp’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) actief in de Nederlandse bouwsector. In twee jaar tijd is dat een stijging van maar liefst 31%. Dit blijkt uit een telling bij de Kamer van Koophandel uitgevoerd door USP Marketing Consultancy.
 
Rol
Het aantal zzp’ers zal de komende jaren in de bouw alleen maar verder toenemen en ook de rol van de zzp’er is aan het veranderen.
 
Fungeerde de zzp’er vroeger alleen als onderaannemer, tegenwoordig is de ‘zelfstandige zonder personeel’ steeds meer verantwoordelijk voor de keuze van het materiaal, het merk en de aankoopplaats.
 
Telling
In februari 2008 heeft USP Marketing Consultancy, op basis van bestanden van de Nederlandse Kamer van Koophandel, een telling gedaan van het aantal zzp’ers in de bouwsector.
 
Uit deze telling blijkt dat er op dit moment ruim 69.000 zzp’ers actief zijn in de bouwsector. De telling in 2006 kwam tot een aantal van 52.600 zzp’ers: binnen twee jaar tijd is dit aantal dus gestegen met maar liefst 31%.
 
Specialisten en generalisten
Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen specialisten en generalisten. Bijna tweederde van de zzp’ers (44.500) kan omschreven worden als generalist, waarbij de meeste zzp’ers als klusbedrijf (25.400) of timmerbedrijf (12.400) zijn ingeschreven.
 
De specialistische zzp’ers (24.550) zijn met name actief als schilder (7.600), loodgieter (3.750) of metselaar (3.550). Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren gestaag gestegen en het zal de komende jaren naar verwachting sterk blijven groeien, onder andere onder invloed van de ‘nieuwe’ EU-landen.
 
Invloed
De invloed van de zzp’er wordt niet alleen belangrijker doordat er steeds meer komen, maar ook omdat de ‘zelfstandige zonder personeel’ een steeds grotere invloed krijgt op de materiaal-, merk-, en aankoopplaatskeuze. Vroeger was de zzp’er meer een onderaannemer, waarbij de hoofdaannemer de beslissingen nam omtrent het materiaal, het merk en de aankoopplaats.
 
Tevens blijkt uit het onderzoek dat zzp’ers hun omzet hoofdzakelijk uit opdrachten voor particulieren halen en daarbij zelf de rol van hoofdaannemer hebben; in die gevallen zijn zij in nog grotere mate beslissend ten aanzien van aankoopplaats, merk en materiaal.
 
Bron: Nieuwsbank

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


De Bouwpraktijk opent vestiging in Barendrecht

Puts nieuwe topman van OTTO Work Force

Bijna tweederde ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Bijna 130.000 bestelauto’s geregistreerd in 2024

Per 1 januari wijzigingen in kleineondernemers-regeling


Naar archief >