Ga naar hoofdinhoud

Oproep: kunnen we eens gaan recyclen?


'Het kan toch niet zo moeilijk zijn?' In zijn nieuwste vlog stelt schilder Richard Hoogstraten die vraag. Hij zou graag zijn lege kitkokers en verfemmers ergens willen kunnen inleveren.

Richard, vlogger op SchildersVAKTV, columnist in SchildersVakkrant en blogger op deze site, herinnert zich dat er ooit een initiatief is geweest om lege kitkokers in te zamelen. Maar daar is al jaren niets over vernomen. En ook wordt in ons land sporadisch verf ingezameld om te hergebruiken in nieuwe verfproducten. Maar in deze video roept hij de industrie óf de groothandelv op om een plan te bedenken om ook iets met het plastic van emmers en kokers te doen.

4 reacties op “Oproep: kunnen we eens gaan recyclen?

  • Klaas de Wit

    Lees het artikel: ‘Verfemmer 100% Post Consumer Recyclaat’ in SGA Schilder / Glas & Afbouw (5) ’19 nr. 4 sept., p. 38-39. Hetzelfde artikel stond ook in Kunststof & Rubber (72) ’19 nr. 6-7 juni/juli ISSN 0167-9597, p. 43 (Verfemmer Van Wijhe van post-consumer recyclaat).
    Er is uit de tekst niet op te maken of het inleveren van plasticverfemmers voorbehouden is aan verfemmers van Van Wijhe.
    In 1994 vroeg B&B Recycling B.V. uit Middelharnis zich af ‘waar blijven de 18 miljoen kitkokers’ die door de professionele afdichtingsbedrijven zijn verwerkt. Of het bedrijf nog bestaat is mij niet bekend, men vroeg destijds wel de nodige afvoerkosten chemisch afval etc..
    Bron: Schildersblad (96) ’94 nr. 4 (22 juni) ISSN 0920-2099, p. 42
    In 1990 was verffabrikant Contilack (Oberhausen – Du) al bezig om statiegeld te introduceren op verfemmers, de leeggemaakte emmers konden dan teruggebracht worden bij de groothandel.
    Of dit hedendaags nog plaatsvindt die mag het zeggen.
    In principe is het inzamelen van vuile of matig uitgeschraapte blikken van verfverwerkers door fabrikanten en handelaren vanwege milieuhygiënische en economische redenen veelal onaanvaardbaar en wettelijk niet toegestaan.

  • Jan Maurits Schouten

    De verfemmers van Van Wijhe (en verschillende van Caparol, en mogelijk van meer fabrikanten) zijn van deels niet-virgin plastic gemaakt. Maar Richard pleit hier voor iets anders: het inleveren van je plastic emmers voor recycling.

    1. Klaas de Wit

      Mijnheer Schouten u hebt volkomen gelijk.
      Veolia maakt gebruik van kunststof die door de consument is gebruikt – daaronder valt geen chemisch afval van schilders of andere branche – om daarna door Veolia is gerecycled tot granulaat waar Dijkstra emmers van maakt.

  • Jan Maurits Schouten

    Dit bericht is gedeeld op verschillende media. Een prikkelende vraag van een van onze socials: zouden schilders bereid zijn om (weer) met grote verfblikken in plaats van emmers te gaan werken? Metaal is namelijk veel makkelijker te recyclen dat plastic.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Online special: Vlakglas volop in beweging

OnderhoudNL: ‘Investeer in overbelast elektriciteitsnet’


Naar archief >