Ventistone steenvezelprofiel viert 25-jarig jubileum
Houtrot ontstaat doordat vocht blijft staan op bijvoorbeeld een kozijn en zo via kwetsbare plekken in het hout kan trekken. Dat maakt een voor schimmels ideale voedingsbodem en zo zal het probleem zich uitbreiden. In theorie is houtrot goed te herstellen, mits er grondig te werk wordt gegaan. Jan Janssen van Doorn, schilder en verftechnicus, zag echter dat dat in de praktijk lang niet altijd gebeurde. En dus is houtrot veelal een terugkerend probleem, wat de onderhoudsinterval onnodig verkort.
Het is nu 25 jaar geleden dat hij zijn uitvinding doet: een steenvezelprofiel dat houtrot voorkomt aan kozijnen. Daarmee ontstaat het familiebedrijf Ventistone, tegenwoordig geleid door de zoon en dochters van Janssen van Doorn. Bertjan Janssen van Doorn: “Mijn vader keek naar het dak en dacht: een panlat wordt niet geschilderd en tóch rot het nooit. En zo ontstond het idee van een damp-open systeem om kozijnen te beschermen tegen weersinvloeden en beschadigingen.”
Sterk als steen
De Ventistone steenvezelprofielen worden ventilerend op het kozijn of dorpel geplaatst, waardoor ze een waterkerende werking hebben. Het onderliggende kozijn is daarmee afgedekt tegen invloeden van buitenaf en blijft in perfecte staat. De profielen zijn van geperste steenwol. Janssen van Doorn: “Daarmee hebben ze de sterkte van steen, maar met de warme uitstraling van hout. Steenvezel is bovendien erg vormvast. De profielen zijn makkelijk te zagen en te schuren. Ze zijn voorzien van een watergedragen coating die zowel met watergedragen als synthetische verfsystemen overschilderbaar is.”
![Ventistone steenvezelprofielen](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/03/Foto02_Ventistone_steenvezelprofielen.jpg)
Kliklijm
Voor nog meer gemak bij de verwerking van de Ventistone steenvezelprofielen, is er Kliklijm. Kliklijm is een kunststof pad omgeven door een sterke en elastische lijm. Het in eigen huis ontwikkelde en gepatenteerde systeem zorgt voor een snelle en duurzame hechting van de steenvezelprofielen, zonder dat daarbij er schade ontstaat aan het onderliggende kozijn. Daarnaast fungeren de Kliklijmpads als afstandshouders waardoor een goede ventilatie van de kozijnen en dorpels gegarandeerd is. Janssen van Doorn: “Die ventilatie is essentieel: het hout kan zo altijd zijn vocht kwijt.”
Verlenging onderhoudsinterval
De profielen vormen in combinatie met de Kliklijm een damp-open systeem dat houtrot kan voorkomen. Bijkomend voordeel van steenvezel is dat het uitermate goed bestand is tegen warmte. Janssen van Doorn: “Zo voorkom je niet alleen houtrotschade, maar ook scheuren in je schilderwerk door blootstelling aan zonlicht. Je verlengt hiermee de onderhoudsinterval aanzienlijk. Dat scheelt in zaken als schildermaterialen en steigerhuur, in veel gevallen halveren de onderhoudskosten. Maar vergeet ook niet dat het veel minder belasting van het milieu geeft.” Onlangs nog deed een opdrachtgever een beroep op de ervaring van Janssen van Doorn, toen er bij een wooncomplex met name de bloemkozijnen flink te lijden hadden gehad de afgelopen jaren. “Doordat zo’n bloemkozijn buiten de gevel uitsteekt, worden niet alleen de liggende delen onderworpen aan de weersomstandigheden, zoals bij een reguliere raampartij. Juist ook de bovenkant en de zijkanten lijden onder de elementen. Daarbij bieden onze profielen echt uitkomst.”
QR-code
Om de profielen te kunnen plaatsen, is het noodzaak het onderliggende hout eerst kaal te maken, waardoor een damp-open ondergrond ontstaat. Hier komt een primer op, voor een goede hechting van de Kliklijmpads. Vervolgens de profielen erop en afwerken met een verfsysteem naar keuze. Om het gebruik van hun producten nog toegankelijker te maken, heeft Ventistone praktische QR-codes toegevoegd aan elke pakbon en bundeling van profielen. Deze QR-codes leiden direct naar de verwerkingsinstructies op de website van Ventistone, waardoor je als professional snel en probleemloos aan de slag kan.