Wij moeten voor een opdrachtgever een aantal houten loodsen opnieuw schilderen. De loodsen hebben houten gevelbekleding en zijn ooit voorzien van een teerhoudende verf. Als laatste zijn ze overgeschilderd met een traditionele houtverf. Deze vertoont nu op veel plaatsen gebreken (zie foto). Barstjes, bladderen en kale plekken. De opdrachtgever wil graag een nette afwerking. De laatst aangebrachte laag verwijderen lukt vrijwel niet. Door schuren of met een föhn en krabber de verf verwijderen geeft onvoldoende resultaat. Wat nu te doen?
Antwoord:
Teerhoudende verfproducten zijn vrijwel niet van hout te verwijderen. Wanneer ze een tijdje op poreuze ondergronden zitten, trekken ze diep in het materiaal. Vooral de lage oliefracties trekken diep in het hout. Wanneer teerhoudende verf wordt afgewerkt met een normale houtverf, zullen er op den duur problemen ontstaan.
Verwijderen van de laatst aangebrachte laag blijft lastig. Geadviseerd wordt desondanks zoveel mogelijk te schrappen en de groeven daarbij mee te nemen. Verwijderen van de teerhoudende verf zal niet volledig lukken. Dat kan alleen door een laag van het materiaal weg te nemen.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/09/loods-1024x768.jpg)
Het verwijderen door middel van schrappen moet met de nodige voorzorgsmaatregelen worden uitgevoerd. Teer bevat namelijk polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en die zijn kankerverwekkend. Het gevaar met teer is dat dit via de huid en via de longen kan worden opgenomen in het lichaam.
Verwijderen door schrappen met scherpe schrappers is eventueel een optie. Hierna schuren. De huid moet hierbij volledig zijn beschermd. Lange mouwen en handschoenen dragen is een vereiste. Handschoenen van nitrietrubber zijn geschikt. Een volgelaatsmasker wordt aanbevolen. Verder is een goede ventilatie van belang.
Na het zo goed mogelijk verwijderen is het afwerken van het hout met bijvoorbeeld Ecoleum van NelfKoopmans een van de mogelijke alternatieven. Dit is een sterk impregnerend beschermingsmiddel op basis van lijnolie en kan worden gebruikt op zowel onbehandeld als goed gedroogd, ruw en fijn bezaagd hout.
Dat maakt het product geschikt als beschermings- en verfraaiingsmiddel voor onder andere ruw, ongeschaafd hout. Goede voorbeelden hiervan zijn gepotdekselde schuren, schuttingen, tuinhout, pergola’s, bielzen en hekwerk. Het product kan ook worden gebruikt op verouderde en/of verpoederde carbolineumlagen en (ongeschuurd) verweerd hout.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2021/09/loods-detail-768x1024.jpg)
Verwijderen met de Eibenstock oppervlaktefrees is een nog betere optie. Dit in combinatie met een goede stofzuiger met uitklopfunctie van het filter. Voordeel is dat je direct een laagje hout verwijderd en dus ook van de teer.
Daarnaar opschuren met een planetair machine en dan de ecoleum erop.
Lucite housepaint of wettershutz voor dekkende kleuren is ook een mooi product hiervoor.